Nové fórum
Vaření => Vše o vaření - zkušenosti i dotazy => Téma založeno: Pavko Srpen 26, 2019, 10:28:29 dopoledne
-
A jak?
-
ahoj Pavko :) poptám se Ti kamaráda :) ale co vím, tak se dají a jsou skvělí :) určitě bych na ně udělal nějakou marinádu a potíral bych je jinak se dělají i s očima. :)
-
Určitě se dá vyudit každá ryba. Toto je manželův recept:
Uzený pstruh
Nejsnadnější způsobem je suché solení. Po očištění rybu posolíte jak vně tak zevně (do kůže můžete udělat zářezy) a kdo má rád kořeněném může vložit česnek, bobkový list, nové koření a hořčičné semínko. Takto naložený ryba se dá do ledničky na dobu 12 hodin. Na druhý den rybu očistíte, osušíte papírovým ručníkem a dáte oschnout. Zavěsíte do rozehřáté udírny a při teplotě 50°C* udíte asi dvě hodiny tvrdým dřevem (buk, olše). Průběžně kontrolujte barvu. Výsledná má být zlatohnědá a doporučuji před koncem uzení zvýšit teplotu na 70 °C* po dobu 10 minut. Maso s dobře vyuzeného pstruha se snáze odděluje od páteře. Čerstvě uzenou rybu je vhodné jíst až po úplném vychladnutí.
Znaménko * = používat teploměr
-
Určitě se dá vyudit každá ryba. Toto je manželův recept:
Uzený pstruh
Nejsnadnější způsobem je suché solení. Po očištění rybu posolíte jak vně tak zevně (do kůže můžete udělat zářezy) a kdo má rád kořeněném může vložit česnek, bobkový list, nové koření a hořčičné semínko. Takto naložený ryba se dá do ledničky na dobu 12 hodin. Na druhý den rybu očistíte, osušíte papírovým ručníkem a dáte oschnout. Zavěsíte do rozehřáté udírny a při teplotě 50°C* udíte asi dvě hodiny tvrdým dřevem (buk, olše). Průběžně kontrolujte barvu. Výsledná má být zlatohnědá a doporučuji před koncem uzení zvýšit teplotu na 70 °C* po dobu 10 minut. Maso s dobře vyuzeného pstruha se snáze odděluje od páteře. Čerstvě uzenou rybu je vhodné jíst až po úplném vychladnutí.
Znaménko * = používat teploměr
Tak tohle jsem potřeboval vědět. Nějaké pstruhy mám (od rybáře) a hned se do toho pustím. Výsledek dám později. Majko děkuji a že pozdravuji manžela.
-
Tak jsem si připravil dva pstruhy a zítra jsou do udírny. :D
-
Tak jsem si připravil dva pstruhy a zítra jsou do udírny. :D
Pstruzi jsou sice snědené, a pro skvělý výsledek budu dál udit.
-
Vypadá to dobře, asi taky zkusím. :)
-
Vypadá to dobře, asi taky zkusím. :)
A takový bůček nebo klobásky, to také stojí za vyzkoušení. ;)
-
Pstruh je vynikající pečený, já bych ho neudil.
-
A na gril se taky skvěle hodí.
-
Udit se dají všechny ryby.
-
Uzené ryby mám moc rád. :)
-
Hned bych si dal. :)
-
Musím to vyzkoušet. Na chatě udírnu máme. Jen nevím kde chytit ty pstruhy. :)