Nové fórum

Vaření => Vše o vaření - zkušenosti i dotazy => Téma založeno: Pavko Srpen 26, 2019, 10:28:29 dopoledne

Název: Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Pavko Srpen 26, 2019, 10:28:29 dopoledne
A jak?
Název: Re:Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Fanda Srpen 26, 2019, 02:10:52 odpoledne
ahoj Pavko :) poptám se Ti kamaráda :) ale co vím, tak se dají a jsou skvělí :) určitě bych na ně udělal nějakou marinádu a potíral bych je jinak se dělají i s očima. :)
Název: Re:Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Majka Srpen 26, 2019, 04:34:19 odpoledne
Určitě se dá vyudit každá ryba. Toto je manželův recept:

Uzený pstruh

Nejsnadnější způsobem je suché solení. Po očištění rybu posolíte jak vně tak zevně (do kůže můžete udělat zářezy) a kdo má rád kořeněném může vložit česnek, bobkový list, nové koření a hořčičné semínko. Takto naložený ryba se dá do ledničky na dobu 12 hodin. Na druhý den rybu očistíte, osušíte papírovým ručníkem a dáte oschnout. Zavěsíte do rozehřáté udírny a při teplotě 50°C* udíte asi dvě hodiny tvrdým dřevem (buk, olše). Průběžně kontrolujte barvu. Výsledná má být zlatohnědá a doporučuji před koncem uzení zvýšit teplotu na 70 °C* po dobu 10 minut. Maso s dobře vyuzeného pstruha se snáze odděluje od páteře. Čerstvě uzenou rybu je vhodné jíst až po úplném vychladnutí.

Znaménko * = používat teploměr
Název: Re:Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Pavko Srpen 26, 2019, 04:48:24 odpoledne
Určitě se dá vyudit každá ryba. Toto je manželův recept:

Uzený pstruh

Nejsnadnější způsobem je suché solení. Po očištění rybu posolíte jak vně tak zevně (do kůže můžete udělat zářezy) a kdo má rád kořeněném může vložit česnek, bobkový list, nové koření a hořčičné semínko. Takto naložený ryba se dá do ledničky na dobu 12 hodin. Na druhý den rybu očistíte, osušíte papírovým ručníkem a dáte oschnout. Zavěsíte do rozehřáté udírny a při teplotě 50°C* udíte asi dvě hodiny tvrdým dřevem (buk, olše). Průběžně kontrolujte barvu. Výsledná má být zlatohnědá a doporučuji před koncem uzení zvýšit teplotu na 70 °C* po dobu 10 minut. Maso s dobře vyuzeného pstruha se snáze odděluje od páteře. Čerstvě uzenou rybu je vhodné jíst až po úplném vychladnutí.
 


Znaménko * = používat teploměr
Tak tohle jsem potřeboval vědět. Nějaké pstruhy mám (od rybáře) a hned se do toho pustím. Výsledek dám později. Majko děkuji a že pozdravuji manžela.
Název: Re:Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Pavko Srpen 26, 2019, 05:26:01 odpoledne
Tak jsem si připravil dva pstruhy a zítra jsou do udírny. :D
Název: Re:Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Pavko Září 03, 2019, 05:39:46 odpoledne
Tak jsem si připravil dva pstruhy a zítra jsou do udírny. :D
Pstruzi jsou sice snědené, a pro skvělý výsledek budu dál udit.
Název: Re:Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Marika Září 03, 2019, 06:50:47 odpoledne
Vypadá to dobře, asi taky zkusím.  :)
Název: Re:Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Pavko Září 04, 2019, 10:33:27 dopoledne
Vypadá to dobře, asi taky zkusím.  :)
A takový bůček nebo klobásky, to také stojí za vyzkoušení. ;)
Název: Re:Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Mirek Duben 07, 2022, 06:48:18 dopoledne
Pstruh je vynikající pečený, já bych ho neudil.
Název: Re:Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Mirek Červenec 16, 2022, 07:07:17 dopoledne
A na gril se taky skvěle hodí.
Název: Re:Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Elen Říjen 15, 2022, 06:52:50 dopoledne
Udit se dají všechny ryby.
Název: Re:Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Jakub Únor 03, 2023, 07:08:03 dopoledne
Uzené ryby mám moc rád. :)
Název: Re:Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Max Červen 15, 2025, 06:33:33 dopoledne
Hned bych si dal.  :)
Název: Re:Dají se vyudit pstruzi?
Přispěvatel: Soňa Červen 20, 2025, 06:36:57 dopoledne
Musím to vyzkoušet. Na chatě udírnu máme. Jen nevím kde chytit ty pstruhy.  :)