Poslal: Soňa
« kdy: Červen 20, 2025, 06:36:57 dopoledne »Musím to vyzkoušet. Na chatě udírnu máme. Jen nevím kde chytit ty pstruhy. 

Vypadá to dobře, asi taky zkusím.A takový bůček nebo klobásky, to také stojí za vyzkoušení.
Tak jsem si připravil dva pstruhy a zítra jsou do udírny.Pstruzi jsou sice snědené, a pro skvělý výsledek budu dál udit.
Určitě se dá vyudit každá ryba. Toto je manželův recept:Tak tohle jsem potřeboval vědět. Nějaké pstruhy mám (od rybáře) a hned se do toho pustím. Výsledek dám později. Majko děkuji a že pozdravuji manžela.
Uzený pstruh
Nejsnadnější způsobem je suché solení. Po očištění rybu posolíte jak vně tak zevně (do kůže můžete udělat zářezy) a kdo má rád kořeněném může vložit česnek, bobkový list, nové koření a hořčičné semínko. Takto naložený ryba se dá do ledničky na dobu 12 hodin. Na druhý den rybu očistíte, osušíte papírovým ručníkem a dáte oschnout. Zavěsíte do rozehřáté udírny a při teplotě 50°C* udíte asi dvě hodiny tvrdým dřevem (buk, olše). Průběžně kontrolujte barvu. Výsledná má být zlatohnědá a doporučuji před koncem uzení zvýšit teplotu na 70 °C* po dobu 10 minut. Maso s dobře vyuzeného pstruha se snáze odděluje od páteře. Čerstvě uzenou rybu je vhodné jíst až po úplném vychladnutí.
Znaménko * = používat teploměr